VELIKI PETAK

Obredi Muke GospodnjeVeliki petak

Obredima Velikog petka spominjemo se Kristove muke i smrti. Pokora, post i nemrs, žalost i ozbiljnost daju pečat tome danu.

Na Veliki petak nema svete mise, nego postoje samo obredi Velikog petka koji će se iz dubrovačke katedrale prenositi uživo u 19 sati. Obredi Velikog petka podijeljeni su u tri dijela: služba riječi, klanjanje križu i sveta pričest.

U prvom dijelu liturgije svi obavljaju pokajnički čin u šutnji, klečeći, a svećenici se prostiru u najdubljoj poniznosti pred oltar. Tada priznajemo Bogu sve svoje osobne grijehe, ali i grijehe čitavoga svijeta zbog kojih je Krist podnio muku i smrt na križu. Priznavajući grijehe, izražavamo svoju spremnost na žrtvu pokajnicu, ali i duboku i čvrstu nadu koju crpimo iz Božje riječi. Zato nakon zborne molitve i čitanja biblijskih tekstova sluša se izvještaj o muci Isusa Krista kako ju je zapisao evanđelista Ivan, ovdje možete preuzeti dijaloški složen tekst Muke po Ivanu. Preporučujemo da Muku po ulogama ranije pročitate dijaloški u svojim obiteljima i tako se približite otajstvu Kristove muke.

Nakon homilije slijedi sveopća molitva. U toj molitvi zajedno s čitavom Crkvom, moli se za sve potrebe svijeta i Crkve, osobito za one koji svojim trpljenjem nastavljaju Isusovu muku i za one koji još ne poznaju neizrecivu Božju ljubav, koju nam je Otac posvjedočio u svome Sinu koji je došao svojom smrću i uskrsnućem spasiti čitav svijet.

Drugi dio liturgije Velikoga petka obilježen je klanjanjem križu. Svećenik razotkriva i pokazuje križ, sredstvo mučenja i smrti. Poslušnošću i predanjem u Očevu volju Isus to sredstvo preobražava u sredstvo našega spasenja. Križ, dakle, postaje simbolom spasenja, života i nade. Za vrijeme obreda Klanjanja Svetom križu biskup će pozvati sve vjernike da u svojim domovima iskažu počast križu, kojega neka ranije pripreme, tako da svatko od ukućana uzme križ, izmoli Očenaš i nakon toga se prekriži s križem. Iskazujući poklon križu, zahvaljujemo Kristu za njegovu neizmjernu ljubav prema nama.

Bogoslužje Velikog petka završava pričešću. Kako ne možemo sudjelovati u obredima te se ne možemo i pričestiti, možemo se pričestiti u duhu. Duhovna pričest se čini tako da se sebi posvijesti Isusova stvarna prisutnost u euharistijskim prilikama i probudi se čežnju za duhovnim sjedinjenjem s njim. Možemo to učiniti različitim molitvama koje je moguće pronaći i na internetu, a jednu od njih je dubrovački biskup u pismu upućenom svećenicima prilagodio i možete je preuzeti ovdje.

Obredi muke Gospodnje završavaju molitvom nad narodom, a nakon toga biskup Mate će poći sam Gradom u procesiji s križem.

Napominjemo kako će se u 21 sat na televiziji prenositi križni put s Trga sv. Petra koji će predvoditi papa Franjo možete pratiti ovdje.


Priprema za Veliki petak

Na sljedećim linkovima možete pogledati, poslušati, pročitati i pripremiti se za Obrede Velikog petka.

Molitve i razmatranja

Molitva svetog pape Pija V. u čast pet Isusovih rana.

Križni put – uz riječ, sliku i glazbu. Video traje 37:11.

Križni put, fra Ivan Šarčević

Križni put, fra Ante Vučković

Križni put: Pođi za mnom - autor teksta prof. dr. Tomislav Ivančić. Video traje 29:06 min.

Na križu se lome najteža ljudska pitanja, razmatranje fra Ante Vučkovića.

Božansko milosrđe

Od Velikog petka do Svetkovine Božjeg milosrđa, koja se slavi II. nedjelje po Uskrsu moli se devetnica Božanskom milosrđu pa vam donosimo sljedeće linkove:

Formacija

LaudatoTv o Velikom petku - Katolički kalendar emisija je LaudatoTv informativno-edukativnog karaktera kojoj je cilj gledateljima kroz riječ i sliku približiti dane koje su pred nama. Video traje 3:07 min.

Obiteljske kateheze Velikog tjedna: Veliki petak – pripremila Družba Kćeri Milosrđa TSR Sv. Franje.

Živo vrelo br. 3 iz 2017. s temom „Otajstvo Velikog petka“.

Liturgijska čitanja Velikog petka

Post i nemrs – video u kojem možemo više naučiti o postu i nemrsu koji je zapovjedni na Veliki petak. Video traje 5 min.

Glazba

Na sljedećim linkovima su prigodne pjesme koje se pjevaju na Veliki petak te ih možete naučiti pjevati ili tijekom dana ih samo pustiti i slušati kao meditaciju da oraspolože vašu dušu za slavljenje Boga:


Preporuke za rad s djecom:

Isusova posljednja večera i smrt – crtani film za najmlađe. Video traje 5:22 min.

Križni put - Iz dječjih usta – pripremile Služavke Maloga Isusa. Video traje 6:09 min.

Križni put za djecu

Radni listić o Velikom petku - radni listić za školarce u kojem mogu ponoviti svoje znanje o Velikom petku.

Plakat: Mali vodič kroz post i nemrs

Točkalica: Isus nosi križ – radni listić za školarce u obliku točkalice i bojanke.

Isusova smrt- slikopriča

Križni put - bojankaKontakt

Za sve prijedloge i detaljnija objašnjenja možete kontaktirati Pastoralni ured Dubrovačke biskupije: email: pastoral (at) dubrovacka-biskupija.hr mob: 092 212 42 20