VELIKI TJEDAN I VAZMENO TRODNEVLJE


Pred nama su Veliki tjedan i Vazmeno trodnevlje koje ove godine, zbog situacije izazvane bolešću Covid-19, slavimo u sasvim posebnim okolnostima.

Ovdje možete pratiti program i preuzimati popratni sadržaj koji će vam pomoći u pripremi obreda Velikog tjedna i Vazmenog trodnevlja po danima.

Na veliki ponedjeljak i utorak u 20 sati bit će klanjanje pred Presvetim, s kojima nastavljamo pobožnosti Kvarantora kojeg smo započeli na Cvjetnicu na večernjoj molitvi.

U sklopu večernjih molitava održat će se pokorničko bogoslužje koje će biti u srijedu u 20 sati. Biskup Mate je u svojoj video poruci za Veliki tjedan naglasio: „Ne možemo ovih dana osobno pristupiti ispovijedi ali možemo zajednički produbiti svijest o tome da smo grešni ali i o tome koliko je Bog dobar kako bismo doista mogli na jedan savršeniji način doživjeti osobno kajanje, kajanje da smo uvrijedili Boga, a onda i u ove važne i svete dane ući, iako ne na sakramentalni način, ali ipak pomireni s Bogom“.
Misa Večere Gospodnje slavit će se u katedrali u 20 sati. Za vrijeme kada je predviđeno pranje nogu na misi, u katedrali će se pjevati antifone, a sve vjernike molimo da ovaj obred služenja učine u svojim domovima. Neka očevi, ili ako to nije zgodno neki drugi član obitelji, operu noge svojim bližnjima. Neka to učine simbolički, kako se inače čini, s ručnikom, bokalom i posudom za vodu. Ovo je važan čin koji nam, u ovim trenutcima, može osvijestiti i približiti kako i koliko Krist ljubi svakog čovjeka.

Obredi Velikog petka prenosit će se uživo iz katedrale u 19 sati. Za vrijeme obreda Klanjanja Svetom križu pozivamo vas da u svojim domovima iskažete počast križu, na način da svatko od ukućana uzme križ, izmoli Očenaš i nakon toga se prekriži s križem. Ovdje možete preuzeti tekst Muke po Ivanu po ulogama, kojeg možete ranije pročitati dijaloški u svojim obiteljima i tako se približiti otajstvu Kristove muke. Taj dan u 21 sat na televiziji prenosit će se i križni put s Trga sv. Petra koji će predvoditi papa Franjo.

Misa Vazmenog bdjenja prenosit će se uživo u 20 sati iz katedrale. Na početku obreda, za vrijeme paljenja svijeće, molimo vas da u svojim domovima pripremite i upalite svijeću koja neka ostane gorjeti do kraja bdjenja. Blagoslov hrane će biti po završetku bdjenja po uputama koje vam dostavljamo ovdje.

Prijenos mise uživo na Uskrs i Uskrsni ponedjeljak bit će u 10 sati iz katedrale. Po završetku uskrsne mise, za one koji to nisu učinili večer nakon mise bdjenja, bit će blagoslove hranu.Proslava Velikog tjedna i Vazemenog trodnevljaKontakt

Za sve prijedloge i detaljnija objašnjenja možete kontaktirati Pastoralni ured Dubrovačke biskupije: email: pastoral (at) dubrovacka-biskupija.hr mob: 092 212 42 20