VELIKI ČETVRTAK

Misa Večere GospodnjeVeliki četvrtak

Na obredima Velikog četvrtka Crkva se prisjeća ustanovljenja euharistije, te je to ujedno i dan kada se svećenici okupljaju oko biskupa, prisjećaju se svoga svećeničkog ređenja posvećuje se ulje i obnavljaju svoja svećenička obećanja. Nažalost zbog teritorijalne rascjepkanosti, nije u svakoj biskupiji moguće da se taj dio obreda Velikog četvrtka održi na sam Veliki četvrtak. Na primjer u našoj biskupiji svećenici se u zajedništvu s biskupom okupljaju na Veliku srijedu. Riječ je o trenutku snažnoga crkvenog zajedništva, koji ističe dar svećeničke službe koju je Krist ostavio Crkvi uoči svoje smrti na križu. U zajedništvu svih svećenika blagoslivljaju se i ulja koja se koriste u slavlju sakramenata: katekumensko ulje, ulje za bolesničko pomazanje i sveta krizma. Ulje se nakon posvete čuva u krstionici katedrale, te se ovisno o potrebama u različitim sakramentima nosi i na naše župe.

Na obredima Velikog četvrtka spominjemo se Isusove posljednje pashalne večere. Pashalna večera je spomen na Božju brigu i zaštitu, slaveći Pashu židovi se prisjećaju izlaska iz egipatskog ropstva. Ta posljednja Pashalna večera ostaje nama u obliku euharistije, kao trajni poziv na zajedništvo s Bogom i ljudima, ali i kao trajna svijest da se istinska i prava sloboda događa u zajedništvu s Gospodinom.

Stoga je slavlje ustanovljenja euharistije centar Velikog četvrtka, ali i poticajna poruka, na poseban način za trenutak u kojem živimo, kako naše obredno zajedništvo nema svrhu samo za sebe, i nipošto se ne smije zaustaviti za euharistijskim stolom, nego postati živo i u našem svakodnevnom životu. U ovoj našoj situaciji na poseban način smo pozvani biti poslužitelji toga zajedništva u svojim obiteljskim domovima.

Pranje nogu - A kako služiti bližnjima? Gospodin nam govori da nam je primjer dao, ustavši od večere, odloživši svoje haljine i počevši učenicima prati noge. Uzevši u obzir da su ljudi u to vrijeme hodali po prašnjavim i blatnim cestama, vjerojatno dobrano prljavim i sa životinjskim izmetom, noseći sandale, imali naočigled prljava stopala. Tako i mi dragi prijatelji često zbog naočigled “prljavih stopala” i pogrešaka drugoga, gubimo fokus s onoga što se nalazi ispod te prljavštine. U drevnom svijetu pranje nogu bilo je obilježje gostoljubivosti, no to je bila i dužnost roba prema gospodaru, supruge prema mužu, sina prema ocu i obavljano je s posebnim lavorom i ubrusom koji je na koncu postao neka vrsta uniforme onih koji su služili za stolom. I mi danas navlačimo često te uniforme, u obliku maske i/ili tišine, odlazak u virtualni svijet, ili neke svoje bjegove. No Isus čini nešto novo - “Zapovijed vam novu dajem: ljubite jedni druge; kao što sam ja vas ljubio”. Služenje nisu velika djela, služenje je ljubav iznad ljutnje, opraštanje iznad zamjeranja, zajedništvo ispred razdora.

Večeras, zbog izvanrednih okolnosti koje živimo, ovaj obred služenja, ne može se dogoditi u našim dvoranama posljednje večere – crkvama. Ali može prostore naših domova i naše blagovaonice učiniti dvoranama posljednje večere. I dozvati u pamet našim obiteljskim zajednicama da su i one Crkve, u punom značenju te riječi. Ali i nama Crkvi, da je naše poslanje biti obitelj. Stoga vas potičem majke i očevi, najstariji u obitelji, koji nosite najveći teret odgovornosti i brige za svoje kućne Crkve, operite svojim ukućanima noge, sperite sve ono što vas opterećuje jedni kod drugih, i pokažite jedni drugima koliko je blagoslovljen trenutak koji dijelimo zajedno - svatko od nas grešan i nesavršen sa svim svojim manama. Neka to bude simbolički čin, kao što ga činimo u crkvama.

Na današnji dan vas potičemo da provedete i trenutke u osobnoj molitvi. Donosimo vam nekoliko poticajnih materijala koje vam u tome mogu pomoći:

MOLITVENA URA S ISUSOM U MASLINSKOM VRTU

LITURGIJSKA ČITANJA MISE VEČERE GOSPODNJE

Također vam preporučujemo i sljedeće materijale kako bi svojim najmlađima približili veliki četvrtak, uz napomenu da ćemo i večeras nakon prijenosa obreda Velikog četvrtka u katedrali imati Bibliju za malene.


Priprema za Veliki četvrtak

Na sljedećim linkovima možete pogledati, poslušati, pročitati i pripremiti se za Misu Večere Gospodnje.

Devet stvari koje treba znati o Velikom četvrtku – kratki tekst o tome što bi trebali znati što se slavi na Veliki četvrtak.

LaudatoTV o Velikom četvrtku - Katolički kalendar emisija je LaudatoTV informativno-edukativnog karaktera kojoj je cilj gledateljima kroz riječ i sliku približiti dane koje su pred nama. Video traje 3:36 min.

Posljednja večera – kratki video zapis u trajanju od 6 min.

Učitelj pere učenicima noge – meditacija fra Zvjezdana Linića. Video traje 5:06 min.

Obiteljske kateheze Velikog tjedna: Veliki četvrtak – pripremila Družba Kćeri Milosrđa TSR Sv. Franje.

Živo vrelo – broj 3. iz 2018. s temom "Posljednja večera".

Na sljedećim linkovima su prigodne pjesme koje se pjevaju na Misi Večere Gospodnje te ih možete naučiti pjevati ili tijekom dana ih samo pustiti i slušati kao meditaciju da oraspolože vašu dušu za slavljenje Boga:


Preporuke za rad s djecom:

Posljednja večera – crtani film za djecu. Video traje 26:36.

Interaktivni poster o Velikom četvrtku - Ikone na digitalnom posteru otkrivaju sve što slavimo na Veliki četvrtak.

Radni listić o Velikom četvrtku – radni listić za školarce u kojem mogu ponoviti svoje znanje o Velikom četvrtku.

Osmosmjerka o Velikom četvrtku – radni listić za školarce u kojem mogu ponoviti svoje znanje o Velikom četvrtku.

Posljednja večera – crtani film za djecu. Video traje 46:20.Kontakt

Za sve prijedloge i detaljnija objašnjenja možete kontaktirati Pastoralni ured Dubrovačke biskupije: email: pastoral (at) dubrovacka-biskupija.hr mob: 092 212 42 20