VELIKA SUBOTA

Vazmeno bdjenjeVelika subota: obredi vazmenog bdjenja

Velika subota je vrijeme iščekivanja. Iskustvo smrti i groba kod Isusovih učenika, baš kao i u životima mnogih nas koji smo se susreli sa smrću, čini da vrijeme traje mnogo duže od uobičajenog. To je vrijeme šutnje i nijeme bol, povučenosti u sebe i nemoći za riječima. To je vrijeme kada čovjek nema hrabrosti tražiti smisao, jer se boji da mu neće biti dovoljno dobar da ga ostavi u snazi. Ali ipak je to i vrijeme iščekivanja onoga trenutka kada će sve to jednom samo prestati.

Taj prestanak događa se u noći Velike subote. Vrhunac i središte vazmenog trodnevlja. Ova je noć još od najranijih kršćanskih vremena bila – noć bdjenja. Noćas su kršćani diljem svijeta okupljeni u molitvi, s vjerom da tama ne može ovladati svime, da smrt nema zadnju riječ.

Vazmeno bdjenje će se iz dubrovačke katedrale prenositi uživo u 20 sati. Sve vjernike molimo da za bdjenje pripreme: uskrsnu svijeću (koju možete ukrasiti drukčije od drugih svijeća koje ste koristili) i blagoslovljenu vodu.

Vazmeno bdjenje sastoji se od četiri dijela: službe svjetla, službe riječi, krsne službe i euharistijske službe.

Ove godine Služba svijetla započinje paljenjem uskrsne svijeće i Vazmenim hvalospjevom. Svi vjernici bit će pozvani da u svojim domovima upale svijeću koju su pripremili i koja neka ostane gorjeti do kraja obreda. Nakon što se upali uskrsna svijeća, slijedi Vazmeni hvalospjev Uskrslomu koji je svojom smrću uništio našu smrt i svojim uskrsnućem obnovio naš život.

Nakon hvalospjeva slijedi Služba Božje riječi. Predlaže se devet čitanja, sedam iz Starog i dva iz Novog Zavjeta. Kroz čitanja razmatramo kako je Bog u prošlosti spašavao svoj narod i kako je u punini vremena poslao svoga Sina, Spasitelja. Starozavjetna čitanja i psalmi završavaju misnim himnom „Slava Bogu na visini„ i tada se oglase orgulje i sva zvona na crkvama.

Slijedi treći dio uskrsnog bdjenja, krsna služba. Iz krsne službe uzima se samo Obnova krsnih obećanja tj. odricanje od grijeha, ispovijest vjere i molitva Ocu, koji nas je preporodio vodom i Duhom Svetim, da nas čuva svojom milošću u istom Kristu Gospodinu našem za život vječni. Ovaj dio bdjenja završava molitvom vjernika.

Da bismo rasli u onome što smo krštenjem primili, on nam se daruje kao hrana u sakramentu euharistije. U ovim okolnostima ne možemo sakramentalno sudjelovati u sv. Pričesti ali možemo se duhovno pričestiti. Duhovna pričest se čini tako da se sebi posvijesti Isusova stvarna prisutnost u euharistijskim prilikama i probudi se čežnju za duhovnim sjedinjenjem s njim. Možemo to učiniti različitim molitvama koje je moguće pronaći i na internetu, a jednu od njih je dubrovački biskup u pismu upućenom svećenicima prilagodio i možete je preuzeti ovdje.

Uz Uskrs je povezan i blagoslov hrane koju blagujemo u uskrsno jutro. Ove godine to nećete moći učiniti na uobičajen način, ali možete to učiniti u vlastitoj obitelji molitvom i škropljenjem blagoslovljenom vodom. Važno je da to učinite u zajedništvu cijele obitelji i da se to onda nastavi zajedničkim obiteljskim blagovanjem.

Ako nemate blagoslovljene vode možete je, nakon što se prekrižite, blagosloviti ovom molitvom:

Bože, molimo Te, blagoslovi ovu vodu. Neka ona bude našoj obitelji spomen na krštenje i poticaj za kršćanski život, izvor blagoslova i pomoć u obrani od svakoga zla i napasti. Po Kristu Gospodinu našemu. Amen.

Nakon što ste blagoslovili vodu, ili ako imate blagoslovljenu vodu nakon što ste se prekrižili, zajednički izmolite molitvu Oče naš. Po završetku zajedničke molitve Oče naš, neka otac ili majka hranu poškrope blagoslovljenom vodom i blagoslove ovom molitvom:

Bože, molimo Te, blagoslovi ovu hranu (ovdje se može nabrojiti i pojedinačno ono što ste pripremili za blagoslov, ali ne mora) koju smo pripremili radujući se uskrsnuću tvoga Sina Isusa Krista. Neka nam ova blagoslovljena hrana bude znak uskrsne obnove koju je on započeo, kako bi cijela naša obitelj mogla ustrajati u tvojoj milosti i biti svim ljudima svjedok njegove ljubavi i njegovog uskrsnuća. Po istom Kristu Gospodinu našemu. Amen.

Neka u ovoj vazmenoj noći cijelo naše biće i naš život budu preobraženi pobjedom života nad smrću, a znakovi Kristova uskrsnuća i riječi kojima su oni praćeni neka nas nose u slavlju ovoga otajstva. Neka nam po Isusovu uskrsnuću svi dani budu sretni i blagoslovljeni.


Priprema na Veliku subotu

Na sljedećim linkovima možete pogledati, poslušati, pročitati i pripremiti se za otajstva koja danas slavimo.

Molitve i razmatranja

Sedam Isusovih riječi na križu – kad nam netko blizak umre, često razmišljamo o posljednjim riječima koje su nam izgovorene. Isus je izgovorio sedam svojih posljednjih riječi na križu. Na Veliku subotu u tišini razmišljajmo o njegovim riječima.

Uskrsnuće - nada bez straha – razmatranje o Velikoj suboti fra Ivana Šarčevića.

Razmatranje o Velikoj suboti - autor Anselm Grün.

Prekinuti šutnju - razmišljanje uz Vazmeno bdjenje don Ivana Bodrožića.

Mala krunica Kristova lica – pjevana krunica, traje 13 min.

Isusovo uskrsnuće i slava Svetog Trojstva, nagovor fra Ante Vučkovića.

Formacija

Obredi Velike subote: Vazmenog bdjenja

Čitanja Vazmenog bdjenja

Obiteljske kateheze Velikog tjedna: Velika subota – pripremila Družba Kćeri Milosrđa TSR Sv. Franje.

Živo vrelo br. 3 iz 2009. s temom „Vazmeno bdjenje“.

LaudatoTv o Velikoj suboti - Katolički kalendar emisija je LaudatoTv informativno-edukativnog karaktera kojoj je cilj gledateljima kroz riječ i sliku približiti dane koje su pred nama.

Prazni grobovi Isusa, Marije i Josipa - dokumentarni film - Pogledajte kako izgledaju danas i gdje se nalaze grobovi Isusa, Marije i Josipa . Ova tri prazna groba veoma su čašćena od svih kršćana. Potvrda su sigurne vjere da postoji uskrsnuće i život vječni s Bogom.

Glazba

Velika subota je dan tišine i molitve pa zbog toga predlažemo samo jednu pjesmu koja se pjeva na vazmenom bdjenju kao molitvu:


Preporuke za rad s djecom:Kontakt

Za sve prijedloge i detaljnija objašnjenja možete kontaktirati Pastoralni ured Dubrovačke biskupije: email: pastoral (at) dubrovacka-biskupija.hr mob: 092 212 42 20