VELIKA SRIJEDA

Pokorničko bogoslužje

Mnogi od nas za Uskrs idemo se ispovjediti kako bismo se ponovno susreli s Bogom ali ovih dana to nismo u mogućnosti. Ali možemo zajedno produbiti svijest o tome da smo grešni ali i o tome koliko je Bog dobar kako bismo doista mogli na jedan savršeniji način doživjeti osobno kajanje, kajanje da smo uvrijedili Boga, a onda i u ove važne i svete dane ući, iako ne na sakramentalni način, ali ipak pomireni s Bogom – navodi naš biskup Mate.Pokorničko bogoslužje

Ovdje ćete moći pronaći tekst pokorničkog bogoslužja za obitelji, ako niste u mogućnosti pratiti prijenos pokorničkog bogoslužja u katedrali u 20 sati kojeg predvodi naš biskup Mate.


Priprema za Pokorničko bogoslužje

Na sljedećim linkovima možete pogledati, poslušati, pročitati i pripremiti se za pokorničko bogoslužje.

Ispovijed i opraštanje u izolaciji. Poslušajte što nam o oproštenju i ispovijedi govori fra Ante Vučković uz sugovornicu Blanku Vlašić. Snimano 25.3.2020. Predavanje je u sklopu redovitog predavanja Susreta u Riječi – Teofil, koji se održava u Splitu. Video traje 23:40 min.

Očistiti staroga čovjeka u sebi. Razmatranje prigodno za ove dane od prof. dr. Tomislava Ivančića. Video traje 18:19 min.

Što je ispit savjesti i kako se pripremiti. Video je pripremila grupa Lectio Brevis. Ako ne znate ili se trebate podsjetiti ovaj video će vam pomoći. Video traje 5:55 min.

Što su grijesi? Odgovori na velika pitanja pojednostavljeni u crtežu i govoru kojeg prenosi LaudatoTV u sklopu programa Mali katekizam. Kratko, jasno i nacrtano. Video traje 5:07 min.

ISUSOVE PRISPODOBE - Izgubljeni i nađeni sin danas. Najbolji primjer Božjeg milosrđa možemo doživjeti kroz Isusovu prispodobu Izgubljeni i nađeni sin. Prispodoba je rađena u kontekstu današnjeg vremena. Pogledaj i razmisli. Video traje 5:30 min.

PORUKA LJUBAVI MILOSRDNOG OCA. Prigodna biblijska meditacija o ljubavi milosrdnog Oca uz instrumentalnu glazbu i prigodne slike. Video traje 10:42 min.

Iz svega postoji izlaz. To je obraćenje. Pročitajte kratki tekst o obraćenju od prof. dr. Tomislava Ivančića i razmislite.

Kako poučiti dijete o grijehu? Tekst je preuzet iz knjige p. Ivana Fučeka, Vjerovati – živjeti. Ako imate manju djecu u svojoj obitelji, ovdje su doneseni prijedlozi kako poučiti dijete o grijehu.

Ispit savjesti prema Oče našu, općeniti ispit savjesti te prema Deset Božjih zapovijedi.

Ovdje možete preuzeti priču Nebo na bodove koja govori o Božjem milosrđu.

Na sljedećim linkovima su prigodne pjesme koje možete naučiti pjevati ili tijekom dana ih samo pustiti i slušati kao meditaciju da oraspolože vašu dušu za slavljenje Boga.

Preporuke za rad s djecom:

Ispit savjesti za djecu. Ovaj ispit savjesti je za djecu koja su već primila sakrament Pomirenja i Euharistije. Predlaže ga Splitsko – makarska nadbiskupija.

ISUSOVE PRISPODOBE - Izgubljena i nađena ovca - crtani film. Kroz ovaj kratki crtani film djeca mogu uočiti da Bog želi svakog čovjeka, pa i onog grešnog. Nakon prikaza crtanog filma važnoj je da odrasli razgovaraju s djecom o tome što su oni vidjeli i naučili. Video traje 2:42 min.

ISUSOVE PRISPODOBE - IZGUBLJENI I NAĐENI SIN - crtani film. Kroz ovaj kratki crtani film djeca mogu čuti i vidjeti prispodobu o Izgubljnom i nađenom sinu. Nakon prikaza crtanog filma važnoj je da odrasli razgovaraju s djecom o tome što su oni vidjeli i naučili. Video traje 6:21 min.

Dobri Pastir. Na ovom portalu možete naći materijale na kojima imate konkretne zadatke za djecu ako želite produbiti temu Dobri Pastir (izgubljena i nađena ovca).Kontakt

Za sve prijedloge i detaljnija objašnjenja možete kontaktirati Pastoralni ured Dubrovačke biskupije: email: pastoral (at) dubrovacka-biskupija.hr mob: 092 212 42 20