USKRS

Nedjelja Uskrsnuća Gospodnjeg


Biskupova čestitka


Biskupova poruka za Uskrs 2020.



USKRS

Uskrsnuće Isusovo najviša je istina naše vjere u Krista, kao središnja istina vjerovana i življena u prvoj kršćanskoj zajednici, prenesena kao temeljna Predaja, utvrđena spisima Novoga zavjeta, propovijedana kao bitni dio Vazmenog otajstva zajedno s križem.“ (KKC 638)

Uskrs je najveći kršćanski blagdan. Pobjeda križa na kojem su razapeli Isusa i ponovno rađanje života, jedna je od najvećih kršćanskih tajni kojoj čovjek može samo prići vjerom, otvorenog srca, poniznošću i bezgraničnom ljubavlju. I zato se ponovno čuju radosno Aleluja – hvalite Gospodina.

Uskrsno vrijeme ima svoje liturgijsko vrijeme od sedam vazmenih tjedana. Prva je Vazmena osmina u kojoj su nekada odrasli krštenici bili dublje poučavani i uvođeni u značenje sakramenata koje će uskoro primiti (prva pričest i potvrda).

Iza toga slijedi još šest vazmenih nedjelja. U njima su svi liturgijski tekstovi obilježeni temom vazmenog otajstva (Isusovo ukazanje učenicima i nevjernom Tomi, susret na putu u Emaus, nedjelja Dobrog pastira, obećanje Duha Svetoga, zajedništvo i izgradnja Crkve u ljubavi, osobna postojanost u vjeri i nadi).

Četrdeseti dan po Uskrsu slavi se blagdan Kristova uzašašća na nebo (usp. Dj 1,3). Pedeseti dan od Uskrsa (Pedesetnica) završava vazmeno vrijeme i slavi se svetkovina Duhova – silazak obećanoga Duha Svetoga na apostole, što označava rođenje Crkve i novo razdoblje u povijesti spasenja.


Blagoslov hrane

Uz Uskrs je povezan i blagoslov hrane. Ove godine to nećete moći učiniti na uobičajen način, ali možete to učiniti u vlastitoj obitelji molitvom i škropljenjem blagoslovljenom vodom. Važno je da to učinite u zajedništvu cijele obitelji i da se to onda nastavi zajedničkim obiteljskim blagovanjem.

Ako nemate blagoslovljene vode možete je, nakon što se prekrižite, blagosloviti ovom molitvom:

Bože, molimo Te, blagoslovi ovu vodu. Neka ona bude našoj obitelji spomen na krštenje i poticaj za kršćanski život, izvor blagoslova i pomoć u obrani od svakoga zla i napasti. Po Kristu Gospodinu našemu. Amen.

Nakon što ste blagoslovili vodu, ili ako imate blagoslovljenu vodu nakon što ste se prekrižili, zajednički izmolite molitvu Oče naš. Po završetku zajedničke molitve Oče naš, neka otac ili majka hranu poškrope blagoslovljenom vodom i blagoslove ovom molitvom:

Bože, molimo Te, blagoslovi ovu hranu (ovdje se može nabrojiti i pojedinačno ono što ste pripremili za blagoslov, ali ne mora) koju smo pripremili radujući se uskrsnuću tvoga Sina Isusa Krista. Neka nam ova blagoslovljena hrana bude znak uskrsne obnove koju je on započeo, kako bi cijela naša obitelj mogla ustrajati u tvojoj milosti i biti svim ljudima svjedok njegove ljubavi i njegovog uskrsnuća. Po istom Kristu Gospodinu našemu. Amen.


Priprema za Uskrs

Živo vrelo - br. 4 iz 2020. – liturgijska i pastoralna promišljanja za ove uskrsne dane.

Liturgijska čitanja za današnji dan

Mali koncil - Mak „Uskrs je najjači“ – dječji mjesečni list u digitalnom formatu. Pun poticajnih, zanimljivih, poučnih i kreativnih sadržaja, osmišljenih upravo za uskrsne dane, za djecu ali i cijele obitelji.

Molitva Kraljice neba – u uskrsno vrijeme umjesto Anđeo Gospodnji moli se Kraljice neba.


Uskrsne pjesme:



Kontakt

Za sve prijedloge i detaljnija objašnjenja možete kontaktirati Pastoralni ured Dubrovačke biskupije: email: pastoral (at) dubrovacka-biskupija.hr mob: 092 212 42 20