CVJETNICA

Nedjelja Muke Gospodnje

Iako ne možemo ići u crkvu, lijepo bi bilo u tjednu prepoznati da je nedjelja Gospodnji dan. Dobro je odjenuti se kao kada idemo na svetu misu. Svetu misu iz dubrovačke katedrale, koju predvodi naš otac biskup, možete pratiti u 10 sati na Libertas TV ili na našim web stranicama. Za vrijeme svete mise pokušajmo se ponašati kao da smo u Crkvi. Prije svete mise potrebno je pripremiti:

  • Maslinove ili palmine grančice
  • Blagoslovljenu vodu ako imate, ili običnu vodu za blagoslov
  • Obrednik blagoslova grančica

Obred blagoslova maslinovih ili palminih grančica biti će na početku svete mise u 10 sati. Ovdje možete pronaći tekst obreda blagoslova. Ako i ne možete pratiti prijenos svete mise, blagoslov možete učiniti i sami prateći predloženi Obrednik. Ako niste u subotu obiteljski čitali Muku po Mateju, onda bi bilo dobro da to učinite na Cvjetnicu nakon svete mise. Ovdje se nalazi tekst Muke po ulogama.

Biskupova poruka vjernicima uoči Cvjetnice - Nedjelje Muke Gospodnje 2020.
Svečana večernja uoči Cvjetnice

Molitvu svečane večernje iz časoslova možete pratiti ili preuzeti u .doc i .pdf formatu ovdje.


Priprema za Cvjetnicu

Na sljedećim linkovima možete više pročitati ili poslušati o Cvjetnici. Dobro je podsjetiti se ili naučiti nešto više. Dobro bi bilo ako možete razgovarati o ovome u obitelji, otkriti što djeca već znaju. Što ste i sami već znali, a što ste naučili novo o Cvjetnici?

Šest stvari koje je dobro znati o Cvjetnici (kraći tekst)

Cvjetnica - Nedjelja Muke (duži tekst)

LaudatoTV – iz katoličkog kalendara (dokumentarni video - 3 min)

HTV - iz emisije Biblija (dokumentarni video - 9 min)

Cvjetnica (igrani film 4 min)

Psalam 21 (pjesma 5 min)


Preporuke za rad s djecom:

Biblija - Dobro je i poželjno pročitati djeci izvještaj iz Biblije o Isusovom ulasku u Jeruzalem, te im pojasniti taj događaj. Ako imate Dječju Bibliju, u njoj se nalaze crteži koji djeci mogu pomoći vizualizirati Isusov ulazak u Jeruzalem.

Video - Na predloženom linku je kratki crtani video zapis o Cvjetnici. Možete ga mlađim članovima obitelji dati da kratko pogledaju. Nakon toga razgovarajte o tome što su oni vidjeli i doživjeli gledajući taj video.

Bojanka - Ako imate printer možete isprintati i dati im zadatak da obojaju i naprave strip.Kontakt

Za sve prijedloge i detaljnija objašnjenja možete kontaktirati Pastoralni ured Dubrovačke biskupije: email: pastoral (at) dubrovacka-biskupija.hr mob: 092 212 42 20