Dubrovačka Biskupija

Novi broj „Tebi Majko“

Novi broj „Tebi Majko“

Križ je tema novoga, 65. broja Glasila svetišta bl. Marije Propetoga Isusa Petković „Tebi Majko“, koji izdaje Družba Kćeri Milosrđa Trećega samostanskoga reda sv. Franje.

 

U uvodniku se podsjeća na to da je geslo suutemeljitelja Družbe dubrovačkoga biskupa Josipa Marčelića „U križu je spas“, a on je doista svoj križ prihvaćao predano kao Kristov istinski svjedok vjernicima svoje biskupije. Na istome je putu bila i bl. Marija Propetoga, čije je srce Krist s križa k sebi privlačio.

 

U rubrici „O bl. Mariji Propetoga“ objavljen je skraćen i prilagođen izvadak iz diplomskoga rada s. M. Katarine Mihić, „Križ u životu i duhovnosti blažene Marije Propetog Isusa Petković“.

 

Veći dio glasila posvećen je osamnaestoj proslavi blagdana bl. Marije Propetoga u Blatu i spomendana u raznim mjestima, kao i devetnicama i trodnevnicama kojima su se njezini štovatelji pripravljali na slavlja. Ova je proslava u dvostrukim izvanrednim okolnostima, u pandemiji koronavirusa, a u stotoj godini od utemeljenja Družbe. Promicateljica kauze bl. Marije Propetoga s. M. Jasminka Gašparović opisuje osobito proslavu blaženičina blagdana u njezinu rodnom mjestu Blatu na Korčuli, a slavlja blaženičina spomendana u mjestima gdje djeluju blaženičine duhovne kćeri i gdje se okupljaju njihovi suradnici i blaženičini štovatelji opisuju razni sudionici.

 

U drugom dijelu glasila opisane su redovničke svečanosti u Družbi Kćeri Milosrđa, od ulaska u novicijat, preko obnove redovničkih zavjeta i doživotnih zavjeta do 50. obljetnice redovničkih zavjeta. Zbog pandemijske ugroze u ovoj jubilejskoj godini Družbe redovnički se zavjeti i njihova obnova prvi puta slave u Prižbi, mjestašcu na moru, nedaleko od Blata, a koje je svojevrsna kolijevka Družbe jer je u kolovozu 1920. blažena majka utemeljiteljica ovdje u osami pisala prva pravila buduće redovničke družbe.

 

Glasilo je objavljeno i u elektroničkom obliku na internetskoj stranici Družbe Kćeri Milosrđa http://marijapropetog.hr/images/dokumenti/Tebi_Majko_65.pdf

 

Družba Kćeri Milosrđa

Tebi Majko 65 web