Ispiši ovu stranicu

Vjernici Pupnata molili za zagovor svoga sumještanina koji je umro na glasu svetosti

  • Srijeda, 26. kolovoza 2020 10:03
Vjernici Pupnata molili za zagovor svoga sumještanina koji je umro na glasu svetosti

Vjernici Pupnata na otoku Korčuli i njihovi gosti okupili su se u ponedjeljak, 24. kolovoza zajedno s korčulanskim svećenicima na misnom slavlju u župnoj crkvi Gospe od Sniga na spomendan svoga sumještanina o. Marka Tvrdeića, koji je preminuo u Riminiju 1785. godine na glasu svetosti, a njegovi posmrtni ostaci preneseni su u rodno mjesto Pupnat 1877. godine. Misno slavlje predvodio je fra Drago Ljevar, župni vikar župe Velike Gospe u Rožatu, a na kraju mise molitvu pred posmrtnim ostacima o. Marka predmolilo je župnik don Miroslav Karatović. Liturgijsko pjevanje predvodio je župni zbor, a vjernici su i u osobnim molitvama zahvalili ili se pomolili svome sumještaninu za zagovor kod Boga.

 

U propovijedi je župnik vikar Ljevar podsjetio na neke činjenice iz života o. Marka koji je 1733. godine rođen u Pupnatu, a kasnije je postao član Franjevačke provincije sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri. Školovan je u Badiji, Hvaru i u Riminiju u Italiji. Pet godina je djelovao na Badiji, pa zatim kao propovjednik na Korčuli. Drugi dio svog života proveo je u samostanu pokraj Riminija gdje je i preminuo.

 

Propovjednik je također ispričao vjernicima primjere iz života naglašavajući kako se ne ozdravlja po nekim predmetima nego je vjera ona koja pomaže. Naglasio je i Pavlovu misao o tome kako je najvažnija ljubav, pa onima koji nju biraju sve drugo za njom dolazi.

 

A.T.

Fotografije: Župa Gospe od Sniga - Pupnat

Pupnat fra MT 01

Pupnat fra MT 02

Pupnat fra MT 03

Pupnat fra MT 04

Pupnat fra MT 05

Pupnat fra MT 06

Pupnat fra MT 06a

Pupnat fra MT 06aa

Pupnat fra MT 07

Pupnat fra MT 08

Pupnat fra MT 09

Pupnat fra MT 10