Ispiši ovu stranicu

Prva večernja i klanjanje uoči svetkovine Uzašašća: Isus svojim uzašašćem želi i nas privući Ocu

  • Četvrtak, 21. svibnja 2020 09:56
Prva večernja i klanjanje uoči svetkovine Uzašašća: Isus svojim uzašašćem želi i nas privući Ocu

Molitvu prve večernje svetkovine Uzašašća Gospodinova u katedrali Gospe Velike u Dubrovniku u srijedu, 20. svibnja predvodio je dubrovački biskup mons. Mate Uzinić s katedralnim župnikom don Marinom Lučićem.

 

„Bog bogat milosrđem po svom Sinu ostaje s nama u sve dane do svršetka svijeta. Kroz 40 dana se ukazivao onima najbližima, svojim učenicima, pokazao im je da je pobijedio svaki strah, smrt, pokazao im je da je živ. Pokazao im je svoje rane, dao im svoj mir“, uveo je u razmatranje pred Presvetim u vazmenom vremenu, u predvečerje Uzašašća katedralni župnik. Podsjetio i na riječi zabilježene u evanđelju o Isusovom odlasku k Ocu.

 

„Isus svojim uzašašćem želi i nas privući Ocu. Isuse, zato Ti se klanjamo jer nas već sada privlačiš ovom svojom otajstvenom prisutnošću. Jer nas Ti, zbog svoje velike ljubavi kojom nas uzljubi, nas koji bijasmo i mrtvi zbog grijeha, oživi. Ti nam daruješ novi život da prihvatimo da smo Tvojim uskrsnućem, Tojom milošću spašeni. Želimo u ovom klanjanju i mi biti uzdignuti k Tebi, k Ocu, koji je bogat milosrđem. Ti uzlaziš Ocu svome i Ocu našemu, Bogu svome i Bogu našemu. Želimo da naše srce bude uzdignuto, da naš život bude uzdignut“, kazao je, uz ostalo, u molitvi župnik Lučić.

 

U prošnjama je izmoljena Molitva kardinala Tettamanzia, a nakon blagoslova s Presvetim i Molitva Gospi od Porata.

 

Liturgijsko pjevanje predvodila je Maja Marušić, voditeljica Mješovitog katedralnog zbora, a vjernici su u katedrali s drugim katedralnim svećenicima i bogoslovom sudjelovali u molitvi kao i putem online prijenosa. 

 

A.T.

2005 Vecernja klanjanje 01

2005 Vecernja klanjanje 03

2005 Vecernja klanjanje 04

2005 Vecernja klanjanje 05

2005 Vecernja klanjanje 05a

2005 Vecernja klanjanje 06

2005 Vecernja klanjanje 07